“Het welzijn van de dieren is voor ons heel belangrijk”


Aan de dijk, net buiten het Gelderse Maurik, ligt de varkensboerderij van Kees en Sjanie de Bruijn. Al 33 jaar gaat hun tijd, liefde en aandacht uit naar de varkens. Lezeres Sabina nam er een kijkje.

“Voor de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-actie bezocht ik de boerderij van Kees en Sjanie in de Betuwe. Hun varkens zijn Beter Leven varkens met 1 Ster, het keurmerk van de Dierenbescherming dat zij een warm hart toedragen. Het vlees leveren ze aan onder andere de worstenmakers van Unox.”

Drukke dagen
Sabina: “Als ik aan kom lopen, staat Sjanie me samen met hond Hannes op te wachten. Binnen ontmoet ik haar man Kees. Aan tafel bij een kop thee vertellen ze dat het hard werken is, op hun varkensboerderij. Kees is zes dagen per week, zo’n veertien uur per dag bezig met de varkens. Op zondag gaat het werk gewoon door. Sjanie helpt waar ze kan, met het schoonmaken van de stallen bijvoorbeeld. En ze doet de administratie.”

Warme kraamstallen
“Om te zien hoe de varkens leven en te ontdekken wat het 1 Ster-keurmerk inhoudt, nemen we een kijkje in de stallen. In de warme kraamstallen liggen 8 zeugen met elk zo’n 14 biggetjes. Kees vertelt dat op zijn varkensboerderij met 400 zeugen, jaarlijks zo’n 11.000 biggen worden geboren. Ja, dan snap ik die drukte wel. Ze blijven 5 weken bij hun moeder en worden niet gecastreerd.”

Zorg en aandacht
“Het 1 Ster-keurmerk betekent dat de varkens binnen meer ruimte, daglicht en afleiding hebben. Ze kunnen spelen met een houtblok of stro-koker. Gezonde voeding, zorg en aandacht zorgen ervoor dat ze na 7 maanden zo’n 110 kilo wegen. Wat mij betreft verdienen Sjanie en Kees ook een ster! Voor hun openheid, maar vooral voor hun liefde voor de beesten.”

Lees hier het volledige artikel dat in Libelle 47 2017 verscheen.

Check uw saldo

Uw kaartnummer staat achterop de cadeaukaart die u heeft ontvangen, onder de barcode, en bestaat uit 19 cijfers. Vul hier de laatste 3 cijfers in.

€  0,00

Speelt u nog niet mee met de Postcode Loterij en wilt u ook een cadeaukaart?        

Alle deelnemers van de Postcode Loterij ontvangen uiterlijk 8 november hun DOE MAAR LEKKER DUURZAAM cadeaukaart. Wilt u ook meespelen en een cadeaukaart ontvangen? Bel dan naar 0900 – 300 1500 (normaal tarief), op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 uur en 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Alvast veel geluk met uw deelname!

18+ speel bewust.