Het Noorse neusje van de zalm

Culinair expert Colette Beyne reisde af naar de fjorden van Noorwegen, om met eigen ogen te zien hoe zalm daar verantwoord wordt gekweekt.

Colette: “Indrukwekkend. Daar sta ik dan: aan de rand van maar liefst zeshonderd meter diep fjordwater, waarin de netten drijven. De stilte is oorverdovend en de lucht zo puur dat je hem zou willen meenemen. Ik mag een kijkje nemen op de zalmfarms en in de fabriek van Marine Harvest, rond het Noorse Ålesund.”

Optimale omstandigheden
“Het leven van de zalm begint in de kraamkamer, waar de eitjes in zoet bergwater uitkomen. De vissen wennen geleidelijk aan zout water en verkleuren hierdoor van donker naar zilver. Na zes maanden worden ze uitgezet op de farms in de fjorden. Hier zijn de omstandigheden optimaal: fris, wat wind en een goede waterstroom voor voldoende zuurstof. Het kweekproces vindt plaats volgens de strenge voorwaarden van de ASC, de Aquaculture Stewardship Council. De farms krijgen alleen een keurmerk als aan alle 152 sociale en milieuvoorwaarden is voldaan.”

Aan ruimte geen gebrek
“De zalmen hebben aan ruimte geen gebrek in de drijvende netten. De verhouding komt neer op 2,5% vissen en 97,5% water. Na een jaar op de farm wegen de zalmen vijf kilo en worden ze in de fabriek verwerkt. Binnen vier tot vijf dagen ligt de zalm al in de winkel, onder andere bij Albert Heijn. Door mijn bezoek heb ik een andere kijk op kweekzalm gekregen: door deze verantwoorde manier van kweken kunnen niet alleen wij, maar ook generaties na ons van zalm blijven genieten.”

Lees hier het volledige artikel dat in Margriet 46 2017 verscheen.

Check uw saldo

Uw kaartnummer staat achterop de cadeaukaart die u heeft ontvangen, onder de barcode, en bestaat uit 19 cijfers. Vul hier de laatste 3 cijfers in.

€  0,00

Speelt u nog niet mee met de Postcode Loterij en wilt u ook een cadeaukaart?        

Alle deelnemers van de Postcode Loterij ontvangen uiterlijk 8 november hun DOE MAAR LEKKER DUURZAAM cadeaukaart. Wilt u ook meespelen en een cadeaukaart ontvangen? Bel dan naar 0900 – 300 1500 (normaal tarief), op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 uur en 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Alvast veel geluk met uw deelname!

18+ speel bewust.