Het Noorse neusje van de zalm
Culinair expert Colette Beyne reisde af naar de fjorden van Noorwegen, om met eigen ogen te zien hoe zalm daar verantwoord wordt gekweekt.
Colette: “Indrukwekkend. Daar sta ik dan: aan de rand van maar liefst zeshonderd meter diep fjordwater, waarin de netten drijven. De stilte is oorverdovend en de lucht zo puur dat je hem zou willen meenemen. Ik mag een kijkje nemen op de zalmfarms en in de fabriek van Marine Harvest, rond het Noorse Ålesund.”

Optimale omstandigheden
“Het leven van de zalm begint in de kraamkamer, waar de eitjes in zoet bergwater uitkomen. De vissen wennen geleidelijk aan zout water en verkleuren hierdoor van donker naar zilver. Na zes maanden worden ze uitgezet op de farms in de fjorden. Hier zijn de omstandigheden optimaal: fris, wat wind en een goede waterstroom voor voldoende zuurstof. Het kweekproces vindt plaats volgens de strenge voorwaarden van de ASC, de Aquaculture Stewardship Council. De farms krijgen alleen een keurmerk als aan alle 152 sociale en milieuvoorwaarden is voldaan.”
Aan ruimte geen gebrek
“De zalmen hebben aan ruimte geen gebrek in de drijvende netten. De verhouding komt neer op 2,5% vissen en 97,5% water. Na een jaar op de farm wegen de zalmen vijf kilo en worden ze in de fabriek verwerkt. Binnen vier tot vijf dagen ligt de zalm al in de winkel, onder andere bij Albert Heijn. Door mijn bezoek heb ik een andere kijk op kweekzalm gekregen: door deze verantwoorde manier van kweken kunnen niet alleen wij, maar ook generaties na ons van zalm blijven genieten.”
Lees hier het volledige artikel dat in Margriet 46 2017 verscheen.