Rainforest Alliance Certified

Het groene kikkertje is het onafhankelijke keurmerk van de Rainforest Alliance. Het geeft aan dat de producten komen van landbouwbedrijven die volgens strenge richtlijnen moeten werken om milieu, dieren en planten te beschermen en het leven voor boeren, arbeiders en lokale gemeenschappen helpen te verbeteren.

De Rainforest Alliance werkt aan verduurzaming van de landbouw, voor een wereld waarin welzijn van mens en natuur centraal staan. Waar de biodiversiteit behouden blijft en boeren in goede omstandigheden leven.  

 

'We are the Rainforest Alliance?'


Bossen

Bescherming van die biodiversiteit is hard nodig. Door groeiende consumptie en illegale houtkap worden bossen wereldwijd ernstig bedreigd. Elke minuut verdwijnt er een stuk regenwoud ter grootte van ruim 30 voetbalvelden. Per jaar is dat drie en een half keer Nederland. We kunnen deze bossen het best beschermen en behouden door ze duurzaam te gebruiken. Zodat bedrijven en gemeenschappen er ook in de toekomst mee in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Daarom werkt de Rainforest Alliance al 30 jaar aan duurzame bosbouw en landbouw samen met boeren, bosbouwers, het bedrijfsleven én consumenten

Keurmerk
Want wie kiest voor producten met het groene kikkertje, kiest voor boeren die hun gewassen moeten verbouwen volgens de strenge richtlijnen van Rainforest Alliance certificering. Zo mogen bossen niet worden gekapt, en mag er niet gejaagd worden op wilde dieren. Ook worden beken en rivieren beschermd zodat ze niet vervuild raken. De boeren worden getraind in betere landbouwpraktijken waardoor ook de kwaliteit en opbrengst van hun gewassen verbetert kan worden. Ze leren om water te besparen en inheemse boomsoorten te planten om hun boerderij beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Daarnaast zorgen Rainforest Alliance gecertificeerde boeren voor betere arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden voor hun werknemers. Op een hele reeks van onderwerpen van veilig werken, woonvoorzieningen voor medewerkers, vrijheid van vereniging, tot toegang tot gezondheidszorg en onderwijs voor de kinderen.

Het Rainforest Alliance Certified™ keurmerk kom je o.a. tegen op koffie, chocolade, thee, specerijen en tropische vruchten, zoals bananen en ananassen

'When coffee meets water'


Magnum

Sinds eind 2015 zijn alle Magnum-ijsjes in Europa gemaakt met cacao van Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen. In Nederland alleen al worden er per jaar 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Door te kiezen voor gecertificeerde landbouwbedrijven voor haar cacao voor de ijsjes draagt Magnum bij aan het verbeteren van de levens van boeren in landen als Ivoorkust, Ghana en Ecuador.

Lipton
Ook wordt sinds eind 2015 thee in de theezakjes van Lipton ingekocht bij Rainforest Alliance gecertificeerde theeproducenten. Op de grootste plantage van Lipton in Kenia werken ongeveer 25.000 mensen. De theeplukkers en hun meer dan 100.000 familieleden maken gebruik van gratis huisvesting en basisonderwijs en maatschappelijke voorzieningen, zoals toegang tot schoon drinkwater, twee ziekenhuizen en vier gezondheidscentra. 

Meer over Magnum en haar sociale missie
Meer over Rainforest Alliance
Meer over Lipton en duurzaamheid
Meer informatie over de fusie tussen Rainforest Alliance en UTZ
Meer over de deelnemende keurmerken