FAIRTRADE Max Havelaar


Fairtrade in het kort

Het keurmerk staat voor een eerlijke prijs voor boerenorganisaties in ontwikkelingslanden. Omdat een groep boeren sterker staat dan een boer alleen, is samenwerking cruciaal. Ze werken aan een betere toekomst door de eerlijke prijs en de extra Fairtrade premie samen te investeren in zaken als onderwijs, gezondheidszorg en nieuwe productietechnieken.

Waarom is Fairtrade nodig?
In Azië, Afrika en Zuid-Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden te zetten die boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen.

Naast kleinschalige boeren komen ook plantages voor een aantal producten in aanmerking voor certificatie: de standaarden van Fairtrade zijn dan gericht op een beter bestaan voor de arbeiders. Plantagewerk kenmerkt zich nog vaak door te lage lonen en slechte werkomstandigheden, terwijl vakbonden op afstand worden gehouden. Het meest kwetsbaar zijn werkers zonder vast contract: seizoenarbeiders en andere tijdelijke arbeidskrachten.

Fairtrade bananen uit Colombia


Ruim 4.200 Fairtrade producten

In Nederland zijn meer dan 4.200 verschillende producten verkrijgbaar met het Fairtrade keurmerk, zoals koffie, chocolade, fruit, wijn, thee, sap, noten, rijst en nog veel meer. Zo kun je bij je dagelijkse boodschappen in de supermarkt makkelijk kiezen voor Fairtrade. Kijk ook op: www.maxhavelaar.nl


Meer over Fairtrade en Ben & Jerry's

Meer over de deelnemende keurmerken