Biologisch

Voor bijna al ons eten is een biologische variant, van brood en groente tot wijn en chocola.

Biologisch in ’t kort
Biologische producten zijn geproduceerd:

  1. Met respect voor de natuur
  2. Met respect voor dieren
  3. Zonder chemische bestrijdingsmiddelen
  4. Zonder kunstmest
  5. Zonder preventieve antibiotica
  6. Onder strenge controles van onafhankelijk insituut Skal

Europees Bio-keurmerk
Biologische producten zijn te herkennen aan het 'groene blaadje': het

Europese biologische keurmerk dat vanaf 1 juli 2012 op alle verpakte biologische voeding moet staan. Het 'groene blaadje' - dat overigens ook in zwart of  wit afgedrukt mag worden - betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie, en dat een strenge controle plaatsvindt door een onafhankelijke organisatie. In Nederland is Stichting Skal de controlerende instantie.

EKO-keurmerk
Behalve wat er in de wetgeving geregeld is over biologisch, hebben boeren en producenten in internationaal verband ook hun eigen vier principes voor biologische landbouw geformuleerd: ecologie, gezondheid, eerlijk en zorg. Veel biologische boeren en producenten gaan veel verder in duurzaamheid dan wat de wet eist. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld groene stroom, doen aan natuurbeheer, werken met zorgbehoevenden, letten op verpakkingen, enz. Als bedrijven willen laten zien dat zij deze principes onderschrijven, gebruiken zij daarvoor het EKO-keurmerk. Het EKO-keurmerk staat dus voor gecontroleerd biologische producten van producenten die bovenwettelijke duurzaamheidsinspanningen leveren.

Meer over het EKO-keurmerk
Meer over de deelnemende keurmerken