ASC


ASC staat voor het Aquaculture Stewardship Council. ASC beheert een keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. Het is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, maar dan dus voor gekweekte soorten zoals pangasius of tilapia. De wereldwijd opererende, onafhankelijke organisatie is in 2010 opgericht door het WNF en het Initiatief Duurzame Handel.

Vis met het ASC-keurmerk komt uit kwekerijen die hun invloed op water, natuur en milieu beperken, goed zorgen voor medewerkers en rekening houden met de omwonenden. Door vis met het ASC-keurmerk te kiezen weet u zeker dat u verantwoord gekweekte vis koopt.

©ASC/CAPPMA

Achtergrond over gekweekte vis

Er wordt steeds meer vis gekweekt. Nu al is ruim de helft van de wereldwijd geconsumeerde vis afkomstig uit kwekerijen. De kweeksector is de afgelopen 30 jaar heel snel gegroeid en dit heeft negatieve gevolgen. Denk aan waterverontreiniging, verspreiding van ziekten en onnodig gebruik van antibiotica. In het voer wordt wilde vis gebruikt die niet altijd duurzaam wordt gevangen en er is soms sprake van slechte sociale omstandigheden op de kwekerij en overlast voor omwonenden.

Het onafhankelijke ASC-keurmerk heeft als doel de negatieve invloed van het kweken van vis te verminderen. Het keurmerk heeft strenge regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel. De standaarden zijn vastgesteld in overleg met milieuorganisaties zoals het WNF en met kwekers, supermarkten en wetenschappers en worden door een onafhankelijke partij gecontroleerd.

Wil jij ook kiezen voor een verantwoord gekweekte vis? Gebruik de viswijzer.

'Your salmon lives here'


Meer over ASC

Meer over de deelnemende keurmerken