Mosselen vissen op de Oosterschelde

Op een koude maar zonnige novemberdag reed culinair expert Colette Beyne voor het tijdschrift Margriet naar het sfeervolle Zeeuwse Yerseke om de mosselvangst mee te maken op een echte mosselkotter. Colette:” Ik was te gast bij Roem van Yerseke, waar mosselen en oesters van het merk Zeeland’s Roem vandaag komen, een prachtig familiebedrijf aan de Oosterschelde.  

Het viel me meteen op hoeveel respect voor de natuur de mosselkwekers en verwerkers hebben. Ze doen er alles aan om ook de komende generaties te kunnen laten genieten van mosselen. Daarom is er al jarenlang veel aandacht voor duurzaamheid.

Omdat de productie in belangrijke natuurgebieden plaatsvindt, vindt het kweekproces onder strenge voorwaarden plaats. Mosselzaad, de 'grondstof' voor de mosselkweek, mag niet overal meer worden gevist en pas als er voldoende ligt.

Eén van de oplossingen die destijds door Roem van Yerseke gevonden is voor een duurzame mosselvisserij, is het plaatsen van mosselzaadinvanginstallaties (MZI's). Dat zijn touwen of netten die aan boeien in het water hangen en waaraan de mossellarven zich kunnen hechten. Ze spelen een wezenlijke rol in de verduurzaming van de Nederlandse mosselvisserij. Daar waar er gewerkt wordt met MZI’s krijgt de zeebodem rust, waardoor natuurlijke mosselbanken en zeegrasvelden de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Daarnaast heeft Roem van Yerseke zo’n 10 jaar geleden de Hatchery opgericht, een broedhuis voor o.a. mosselen en oesters. Op dit moment is er geen behoefte aan extra mosselzaad zodat de focus in de hatchery nu op de voortplanting van oesters ligt. Heel indrukwekkend om te zien.

Mosselen worden niet het hele jaar door gevist. In de periode dat ze zich voortplanten worden ze met rust gelaten. Deze periode loopt ongeveer van half april tot half juli. Tegen de start van het mosselseizoen wordt er steekproefsgewijs gekeken of de mosselen al geschikt zijn voor consumptie. Pas als ze goed zijn worden ze opgevist en in de markt gezet. Het ‘visgewicht’ is hierin bepalend. De schelpen moeten goed gevuld zijn! Rond begin april loopt het visgewicht meestal terug dus dan is het tijd om het mosselseizoen te sluiten.

De verwerkingsfabriek van Roem van Yerseke ligt direct aan de Oosterschelde. Tijdens het verwerkingsproces van de mosselen wordt er uitsluitend met Oosterscheldewater gewerkt. Nadat de mosselen op de kweekpercelen met veel zorg en aandacht zijn opgekweekt tot consumptiemossel, liggen ze nog een tijdje direct voor de kust op de verwaterpercelen. Dit zijn eigenlijk een soort natte pakhuizen. Op het moment dat de mosselen nodig zijn, worden ze van deze verwaterpercelen opgevist waarna ze afhankelijk van de buitentemperatuur nog zo’n 24 tot 48 uur de verwatercontainers met Oosterscheldewater ingaan. Hier kunnen ze tot rust komen en zichzelf helemaal schoonspoelen. Dit gebruikte water, evenals lege schelpresten, stenen en andere materialen die mee worden opgevist, wordt daarna weer terug in de Oosterschelde gepompt.

Daarom dragen de mosselen van Zeeland’s Roem met recht het blauwe MSC logo (Marine Stewardship Council), een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die als doel heeft de overbevissing in de wereld terug te dringen.

Ik zag het allemaal zelf en at een paar rauwe mosselen zó uit zee. Na de vangst was er een dampend mosselpannetje. Ik heb er van genoten. Wist je trouwens dat het koken van mosselen het beste gaat in een speciale mosselpan? Deze heeft een dunne bodem zodat het koken snel gaat, hij is groot zodat je de mosselen goed kunt omschudden tot ze allemaal open zijn en in het deksel kun je de lege schelpen verzamelen.

Het MSC-logo is een van de keurmerken waar je als consument op kunt letten als je boodschappen doet en zeg nou zelf: duurzamer eten hoeft dus helemaal niet moeilijk of tijdrovend te zijn.

Bron: Margriet.nl

Meer achtergrondartikelen

Check uw saldo

Uw kaartnummer staat achterop het kaartje dat u heeft ontvangen, onder de barcorde en bestaat uit 19 cijfers.

€  0,00

Speelt u nog niet mee met de Postcode Loterij en wilt u ook een cadeaukaart?        

Alle deelnemers van de Postcode Loterij ontvangen uiterlijk 8 november hun DOE MAAR LEKKER DUURZAAM cadeaukaart. Wilt u ook meespelen en een cadeaukaart ontvangen? Bel dan naar 0900 – 300 1500 (normaal tarief), op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 uur en 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Alvast veel geluk met uw deelname!

18+ speel bewust.